營養師黃凱詩的生活點滴

2010年8月16日星期一

大快樂早餐

唔知大家有無發覺,每朝當大家去快餐店或者茶餐廳食早餐果陣,大家都會望住個牌望好耐,又或者將茶餐廳個牌翻來翻去,但睇完一大輪,其實你咪又係揀返噙日、前日同大前日果餐~

今日,我去咗這個地方,順便想同大家溫故知新一下,去大快樂時,有咩選擇?講真!有蛋蛋的都一定唔食得,因為大部份餐廳都鍾意炸蛋,即用大量油去煎蛋,所以最住的選擇,除咗叫佢走油嘅三文治之外,仲有...湯粉麵餐囉!

有邊款食得呢? 火腿湯通粉、雪菜肉絲湯上海麵/米粉、鮮茄火腿通粉都得,可能你會問,點解牛排同豬排都唔得? 原因咪因為係煎囉! 好多油架! 知唔知我今朝食咗咩呢?

唔駛估喇!因為大家無辦法估倒,因為...我睇完個餐牌後,去咗第二間店囉!哈哈!都話估我唔倒啦!


16 則留言:

藍玥~伶 說...

我...已經唔好耐冇法呢d餐廳到...我寧願係屋企自己整/唔食都唔敢出去食...出邊d野食太可怕了-=-"

ps:我近期胸口爆痛...其實係唔係同我突然瘦左好多同食野唔夠營養不良果類既問題有關嫁...??

匿名 說...

好掛住大快樂既魚柳炒蛋><不過次次都選了叉燒意或加$5多碗米粉=_=

匿名 說...

"睇完個餐牌後,去咗第二間店".......自從多左注意飲食之後,我宜家成日都係咁....hahaha...

匿名 說...

ling: 都係個句,健康真的很重要,我相信你的健康已出現了問題,是時候注意一下~ good luck!

匿名 說...

原来大快樂都有輕怡早餐,咁我又多個選擇啦!但有少少估唔倒!

Winnie - 搵尼講 說...
此留言已被作者移除。
匿名 說...

如果啲餐廳出烚蛋就好啦, 又無油又可以唔食黃.

藍玥~伶 說...

其實湯粉類只係比較健康的...但油份...應該都係比自己煮既多好多倍阿ma..."

其中一位匿名的朋友...
我知道自己身體已經比好多警號我...由告訴我缺乏一些營養到真的是健康出現問題...我知道身體已經在受到某程度的傷害了...只是想知道這些問題是否與我體重/營養問題有關...

藍玥~伶 說...

黃CC...你近期座係唔係完左嫁啦..?

Winnie - 搵尼講 說...

Ling:
Why don't you call 尚營坊 directly and find out more? Otherwise, information can also me obtained from Nutsdiary fan page on Facebook.
祝你健康!

藍玥~伶 說...

winnie...多謝你阿^^可能有一日我地會係cc個講座度撞到"哈!
我脾氣明顯爆差...今日掉爛左自己隻滑鼠

匿名 說...

Ling, 將自已心里說話講出來是好的, 但不代表問題已經解決!?!?請你坐然起行, 否則書讀唔好,身體每況日下,不是你父母想見到啊!!!! 青年人要有朝氣,從字里行間真是感受唔到! 我以前未減磅都好似廢人咁,邊到都去唔到,因為膝蓋劇痛,聽左黃詩詩(收音機)講要主意肌肉的訓練(自已下苦功), 依家可以做械運動,只要你馬上找尚營坊/聽講座是可以解決你的問題, 我個女(升中四)依家都搵近尚營坊減磅,希望你即刻行動唔好再猶豫,身體壞左是永久的傷害, 你會一生后悔.
Clara

藍玥~伶 說...

Clara:其實我唔怕自己身體差...我怕係怕受到個腦同情緒差...咁樣我唔會讀到書...搵尚營坊我諗我自己/屋企都未必負擔得起...但係...CC既講座我會想去聽...^~^

藍玥~伶 說...

哈哈...我最先見到cc唔係因為cc既講座...係cc既處女作去做主持...
cc...到時我可唔可以同你相認嫁??我報左名啦^~^
ps:我想問有d咩係酒樓係食得嫁...?

藍玥~伶 說...

cc...其實游水算唔算係帶氧運動嫁...??一次大概游幾耐到??

匿名 說...

Ling, 很高興你有回應, 今午才看email,其實情緒同身體有直接關係,不要獨立看待. 你害怕讀唔到書亦証明你是一位上進的學生.恭喜你!看你的留言你有許多想法,解唔解問題是看你是否行出第一步呀!世界上辦法總比困難多,不要把自己困在一個籠子里.如果有興趣/有時間請把我手提9524-3389直接傾.千萬不要把問題想得太壞.你地做學生壓力好大,能多抽空參與健康運動(打波,游泳甚至步行公園)都能讓你的情緒,心情輕松臘筋都清醒些,都有利於身心健康.最后一句話:開心過每一天總比傷心過一天會愉快些.你未了解自已情況最好是先找醫生判斷一下你的問題,尚營坊的講座也請參加,才能分析你目前的狀況.我不是說你一定要揾尚營坊,在此對先前的說話解釋清楚.
Clara