營養師黃凱詩的生活點滴

2010年9月13日星期一

煲仔飯

有時候,懶起上尼,真係想將咩材料一齊放入煲,等佢一鑊熟,你話幾好,半個鐘後,就食得。

準備吓D材料先,今日想做肉片蒸菜飯,所以這裡有約120克肉片,半碗白菜仔及4隻乾冬菇,還有少許乾瑤柱、少許辣椒,這兩種材料是用來增加味道的。

首先,當然是切切切的工序,豬肉要切片,用豉油及多用途香草調味料醃好,冬菇切絲,白菜仔都係切絲,落唔落辣椒就自己決定啦! 我無椒不歡,所以點都要落...2隻咁多啦!

泡菜是前菜,看看成份若是沒有油就可以,有些配方會加麻油的,要小心,但泡菜的問題,主要是鈉質偏高,看看成份就更安全。

一切準備好就煮飯...

材料幾時落呢?經驗告知,個飯煲噴煙就可以落其他材料,但記住,菜要後加,約於加入材料後5分鐘,如果唔係,就會黃哂~

這就是未加菜之前的情況。
加完白菜仔,煮多一陣,伴勻,加調味,約1湯匙豉油啦! 如果唔係就無味喇^^


得咗!香噴噴的肉片蒸菜飯完成了,又簡單又方便,最重要係唔洗洗鑊嘛! 懶得你吖!

6 則留言:

eugene 說...

營養師,我想問你 越南菜中既米紙卷 (rice paper )卡路里高唔高? 適合OL pack lunch返公司食嗎? thank you.

藍玥~伶 說...

哇...呢一餐"一獲熟"的確好方便./..等我下次又試下先
聽日我唔知黎唔黎到你個talk...因為今日病左一日已經冇番學...對學校生活未適應...但係又唔想錯過你既talk...而家...我有選擇障礙...so我決定聽日睇情況決定...不過我會盡力黎嫁啦...一來想聽你講talk(有知識得黎又開心)...二來都想見下你(放心...唔係暗戀你)"嘻

匿名 說...

今天第一次看你的文章,感覺很特別,所以再來看看你的網誌,不知不覺喜歡上你的文字,知道你著有書籍,明天打算買一本回來看,不知應看那一本呢?--倩兒

Dora Choi Ha 說...
此留言已被作者移除。
匿名 說...

昨晚第一次聽你的講座,發現你最吸引人的,不只是你的文章,還有你說教時那種風格及魅力呢!謝謝你的資料!
翠兒

匿名 說...

thanks for share........